Všeobecně rozlišujeme tři typy kakaovníků.

  • Forastero (žlutý kakaový bob). Tento druh představuje kolem 70 % světové produkce. Roste skoro všude na světě, ale zejména v západní Africe. Kakao není moc aromatické, a není tudíž příliš používané k výrobě jemných čokolád.
  • Kakao Criollo (červený kakaový bob). Criollo je odrůda kakaovníku z Belize a mohla by pocházet z prvních kakaovníků, které pěstovali Mayové před více než 2000 lety. Roste jen v Latinské Americe a představuje pouhých 5 % světové produkce kakaa. Tato odrůda je velmi náchylná k chorobám, tudíž je její pěstování velice náročné. Je nejvíce oceňována výrobci čokolády pro svoji jedinečnou chuť.
  • Trinitario (odrůda vzniklá křížením odrůd Forastero a Criollo). Tento hybrid obsahuje částečně chuťové kvality odrůdy Criollo a zároveň je odolný vůči chorobám jako Forastero.

Na plantážích Chocotopia v Mexiku v regionu Yucatan pěstujeme kakaovníky typu Criollo, neboť dáváme přednost kvalitě před kvantitou a zaručujeme trvalost naší produkce. 

Přestože je pěstování kakaa rozšířené, jeho produkce na světové úrovni je ohrožena. Experti tvrdí, že by do roku 2050 mohlo dojít k nedostatku kakaa. Jak je to možné? Na jedné straně je to křehkost kakaovníků, klimatické změny a tlak průmyslníků, aby se vyrábělo za stále nižší ceny, na druhé straně se v Asii a zejména v Indii výrazně zvyšuje konzumace čokolády.

Rada: raději jíst kvalitní čokoládu, která bude prospívat vašemu zdraví i planetě!

Ve společnosti Chocotopia nám záleží na životním prostředí a na podmínkách, v jakých žijí naši mexičtí zemědělci. Dobrá přírodní kvalita, pozorná péče o ty, kdo pro nás pracují, to je recept na kvalitní čokoládu.