Pravý recept na čokoládu xokoatl

Přísady:

  • 1 litr vody
  • 100 gramů kakaové pasty (kakaového prášku, který má téměř kvalitu pasty díky kakaovému máslu)
  • 8 gramů oreláníku barvířského (nebo muškátového oříšku)
  • ¼ vanilkového lusku
  • 10 gramů celého pepře 
  • 4 gramy chilli (můžete ovšem kořenit podle vlastní chuti)

Možná znáte všechny ingredience až na oreláník barvířský (latinský název je bixa orellana). Pochází z Amazonie a domorodci ho používají jako barvivo. Používá se i v kosmetice (chrání kůži před sluncem) a rovněž v kuchyni jako barvivo a koření. Jako léčivo může pomoci při horečce a hepatitidě (zánětu jater). Jedlá jsou pouze semena a jejich příjemně sladká a ovocná vůně s lehce trpkou příchutí připomíná muškátový oříšek. Pokud tedy neseženete semena oreláníku barvířského, můžete jej nahradit muškátovým oříškem.

Nezapomeňte, že tento druh čokolády se velmi liší od klasické čokolády, jakou známe dnes. Tato směs neobsahuje cukr, ale samozřejmě ho tam můžete přidat, abyste zjemnili chuť. Doporučujeme přidávat třtinový cukr.

Postup:

  1. smícháme kakaovou pastu s vodou, tuto směs dáme do rendlíku a vaříme na mírném ohni asi 10 minut
  2. přidáme vanilkový lusk, oreláník barvířský, pepř a chilli a necháme pomaloučku pobublávat asi 15 minut, přitom mícháme
  3. stáhneme z ohně a čokoládu našleháme; našlehat čokoládu můžeme dvěma způsoby: buď vezmeme dvě nádoby (například karafu a rendlík) a několikrát přelijeme čokoládu z nádoby do nádoby, nebo použijeme metlu
  4. když je směs pěkně hladká a má hezkou pěnu, vlijeme čokoládu do šálku

Teď už jen zbývá ochutnat s pocitem, že jsme skočili o několik století zpátky. Pozor, příchuť chilli a pepře se možná nebude líbit těm nejmenším. Záleží na tom, co chutná vám a vašim spolustolovníkům.

Dobrou chuť!